Sniper records återigen föremål för förundersökning

Browse By

Återigen har det nationalsocialistiska skivbolaget Sniper Records hamnat i fokus för Justitiekanslern (JK) verksamhet. I måndags beslutade nämligen JK, till följd av en anmälan från Juridikfronten (JF), att inleda förundersökning med anledning av misstanke om yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp på skivbolagets webbplats (se JK:s beslut 2015 -06- 30 i ärende 3317-15-31). JK har uppdragit åt kammaråklagare Fredrik Ingblad, vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm, att ombesörja att förundersökning genomförs.

Det här är andra gången Sniper Records blir föremål för rättsväsendet till följd av Juridikfrontens arbete. Förra gången resulterade JF:s anmälan till förundersökning, åtal och fällande dom. Gävle tingsrätt fastställde påföljden till villkorlig dom och hundra dagsböter för hets mot folkgrupp (se Gävle tingsrätts dom den 2015-06-18 i mål nr B 1629-14).

Till grund för måndagens beslutet att inleda förundersökning ligger en anmälan från föreningen. Anmälan avser sex bilder på ett antal produkter som Sniper Records saluför på sin webbplats. Två av dem gäller bilder på halsband som föreställer en svastika eller ett hjulkors respektive två triskeloner och två andra bilder avser vykort som återger svastikor. De sista bilderna gäller omslagsbilder till tre CD-skivor. De tre skivomslagen innehåller olika utformade hakkors och varghakar. Anmälan avsåg också de på webbplatsen återgivna låttitlarna ”Jew We Hate You”, ”Hitler was Right” och ”01 Nigger Get Back to Africa”.

I samband med att JK besökte webbplatsen för Sniper Records konstaterade myndigheten att ytterligare material kunde ifrågasättas innefatta hets mot folkgrupp. Även det materialet avsåg titellåtar och bilder på vykort och skivomslag innehållandes hela eller delar av hakkors.

JK konstaterar i sitt beslut om att inleda förundersökning att spridandet av nationalsocialistiska symboler kan innefatta yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp och att hakkorset/svastikan, hjulkorset, varghaken och triskelonen är ”symboler som alla har en tydlig koppling till tredje riket och dess idéer om rasöverlägsenhet och rashat”.