Browse By

Förundersökning mot ”Ingrid & Conrad” på grund av eventuellt brott mot grundlagen

Faksimil JK-beslut

Faksimil JK-beslut

Ingrid Carlqvist och Daniel ”Conrad” Frändelöv driver nögerpodden* ”Ingrid & Conrad”, där de bl.a. bjudit in tidigare nazister som Magnus Söderman, och nazister som Nordiska motståndsrörelsens Pär Öberg, att delta. Ofta sker sändningarna live.

Den som sänder direktsända radioprogram – även på webben – måste enligt bl.a. yttrandefrihetsgrundlagen utse en ansvarig utgivare och anmäla denne till Myndigheten för press, radio och tv. ”Ingrid & Conrad” finns inte i denna myndighets register. Som Avsnitt tidigare berättat, anmälde föreningen Juridikfronten flera högerpopulistiska eller nazistiska poddar i våras. Justitiekanslern (JK) beslutade i somras att inte inleda någon förundersökning, men skickade en upplysning – ett slags ”varning” – till bl.a. Ingrid Carlqvist, angående de regler som gäller och det straff som finns för den som inte utser och anmäler utgivare.

JK:s tämligen milda agerande ledde till att vissa nögeraktörer hätskt påstod att JK särbehandlade bl.a. ”Ingrid & Conrad” på grund av deras politik. Vissa påstod rentav att JK:s ”varning” hade något att göra med att Juridikfrontens förre ordförande och beredningsjuristen hos JK kommer från samma norrländska ort. I sedvanlig ordning ringde nögern och ansatte tjänstemän med okunniga frågor m.m., i samtal som de spelade in.

Någon ansvarig utgivare för ”Ingrid & Conrad” har fortfarande inte anmälts. Juridikfronten har, genom ordföranden Martin Tunström, därför återigen anmält detta till JK. Den 12 oktober beslutade JK att inleda förundersökning. ”Det finns anledning att anta att brott mot de ovan angivna bestämmelserna om att utse och anmäla utgivare för radioprogram har begåtts. En förundersökning ska därför inledas”, står det i beslutet, som undertecknats av JK Anna Skarhed.

Handlingarna i JK:s ärende kan hämtas här.

*med ”nögern” avser vi den nationalistiska högern.