Browse By

Stort åtal mot Nordfront – trots ettårsregeln

Som bl.a. Dagens Media och Expressen redan rapporterat har Justitiekanslern, JK, vid Falu tingsrätt väckt åtal mot utgivaren för den nationalsocialistiska sajten Nordfront. Det är lite svårt att säga hur omfattande åtalet är; det har 38 åtalspunkter, men vissa punkter innehåller mer än en (identisk) publicering (upp till nio). ”Vart och ett av tillhandahållandena utgör hets mot folkgrupp”, skriver JK i sin stämningsansökan. De flesta inlägg fanns publicerade på Nordfront den 15 mars i år, men någon publicering är gjord eller fanns kvar senare.

Publiceringarna åtalas som ett resultat av anmälningar från föreningen Juridikfronten, även om JK ibland har fäst sig vid annat än det som föreningen anmälde och ibland har gjort andra bedömningar än föreningen. Idag är de flesta av de åtalade publiceringarna borttagna från Nordfront.

Åtalet gäller yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp. Det gäller nedsättande uttalanden eller bilder om olika grupper, bl.a. romer, svarta människor och homosexuella. Homosexuella förknippas med pedofili, bl.a. genom uttryck som ”äckliga HBTQPedofil-flaggor”. Flyktingar framställs som våldtäktsmän och avbildas som hängda i träd. Adolf Hitler hyllas genom olika bilder och texter, bl.a. med det öppna solkorset (som liknar hakkorset).

JK testar stundom att argumentera på ett delvis nytt sätt. Exempelvis menar man att tyrrunan, , ”har en tydlig koppling till tredje riket och dess idéer om rasöverlägsenhet och rashat”. Se om symboler och hets mot folkgrupp denna utredning.

JK synes ha tagit intryck av Juridikfrontens argumentation förra året, om att viss typ av förnekande av Förintelsen redan då kunde anses inbegripa hets mot folkgrupp. (Bestämmelsen om hets mot folkgrupp har därefter ändrats, men ändringen gäller ännu inte på yttrandefrihetsgrundlagens område, där Nordfront verkar.) Ett antal publiceringar anses uttrycka ”missaktning mot judar genom påståenden eller budskap om att förintelsen är en lögn som judarna har hittat på”, anges det i stämningsansökan.

Normalt brukar utgivare för Nordfront och andra rasideologiska sajter ta bort material som Justitiekanslern anser innefattar hets mot folkgrupp. Den s.k. ettårsregeln i 6 kap. 6 § yttrandefrihetsgrundlagen innebär nämligen att en utgivare går fri från ansvar om hen låter ta bort det ifrågasatta materialet inom två veckor från det att hen tar del av en underrättelse från JK, förutsatt att materialet varit publicerat under över ett år. Denna möjlighet har utnyttjats i omkring ett tusental fall sedan bestämmelsen trädde i kraft 2019 (502 fall i ett ärende 2020). Den absoluta lejonparten av fallen rör just hets mot folkgrupp, och ett litet fåtal förtal. Avsnitt skrev i somras att förundersökningar om hets mot folkgrupp lagts ned rörande 202 publiceringar, som JK menat innefattat hets mot folkgrupp, under april-juni i år.

Trots att en mängd material alltså har tagits bort från Nordfront väcks åtal i detta fall. Utgivaren har nämligen inte låtit avlägsna materialet inom fjortondagarsfristen. JK Mari Heidenborg skriver i stämningsansökan att utgivaren ”har tagit emot underrättelserna utan att informationen har tagits bort ur databasen inom föreskriven tid”. I ett fall (om att homosexuella hör hemma i helvetet) har någon underrättelse inte skickats trots att publiceringen är mer än ett år gammal, noterar JK. I detta fall kan utgivaren alltså fortfarande freda sig genom att ta bort det ifrågasatta inlägget.

Nordfronts utgivare, som dömdes för två fall av hets mot folkgrupp till villkorlig dom och 50 dagsböter i maj 2023, nekar till brott.